D3: Van Big Data-samenleving naar Big Brother-kapitalisme?

Data worden verzameld zonder toestemming of echte dialoog met de gebruiker. We worden in de gaten gehouden (online, camera …). Ze bepalen waar we gaan en staan (wie is een risicoburger en wie niet). We worden voortdurend gestuurd. Ze voorspellen ons gedrag om van ons koopwaar te kunnen maken. Technologie is niet neutraal. Onze privacy ligt te grabbel. Big Data als opstap naar een Big Brother-samenleving. Surveillance-kapitalisme als eerste stap naar een surveillance-dictatuur, het installeren van een autoritaire, gesloten samenleving?


Ga terug

Gerelateerde artikels

5 apr 2017
Het democratische antwoord op Uber, Airbnb en andere reuzen van Silicon Valley

Facebook, Google, Uber, Airbnb,… het kapitalisme van de grote digitale platformen verandert de wereld. Maar er rijzen ook veel vragen. Is Facebook vergelijkbaar met de Stasi? Wat met de sociale verworvenheden van werknemers? Er komt een tegenbeweging op gang van ‘polderen’ en ‘platformcoöperaties’.

Lees meer
5 apr 2017
De privacy is dood, leve de privacy!

Uw baas die uw e-mails meeleest, uw metro die registreert hoe laat en waar u opstapt, uw vakbondsafgevaardigde die geschaduwd wordt door privédetectives… hoe staat het met de bescherming van uw privéleven? Op de studiedag ‘Zolang er nog wat van uw privacy overblijft’ gingen academici, advocaten, juristen en vakbondsafgevaardigden in debat over de bescherming van het privéleven en persoonsgegevens.

Lees meer
5 apr 2017
(FRANS) Werknemers hebben rechten te verdedigen!

Les outils numériques peuvent aussi être utilisés pour renforcer la surveillance du salarié et s’approprier ses données personnelles. Ces questions pourraient même devenir les principales sources de contentieux à l’avenir dans les entreprises, selon l’avocate France Charruyer qui conseille aux syndicats de négocier pied à pied les chartes informatiques et des clauses dans les contrats de travail, pour éviter que les outils ne servent de laisse électronique. 

Lees meer
17 feb 2017
Surveillance kapitalisme of hoe je favoriete app je begluurt

Surveillance kapitalisme was één van de onderwerpen op de jaarlijkse conferentie in Brussel over technologische ontwikkelingen, privacy en gegevensbescherming (*CPDP). Wat is surveillance kapitalisme en hoe werkt het? Google, Facebook, Amazon, Whatsapp, Netflix, het doel van deze tech-bedrijven is niet meer een product of dienst aanbieden waarvoor de consumenten kan betalen. 

Lees meer
6 feb 2017
Zo sluipt de geheime dienst bij u naar binnen.

Twee opmerkelijke gebeurtenissen laten zien waarom encryptie de laatste strohalm is tegen spionerende diensten. Lees hier het verhaal van journalist Huib Modderkolk, beluister podcasts en lees gerelateerde artikelen. Voor alle gebruikers van WhatsApp heeft de baas van de Nederlandse geheime dienst een vraag. ‘Hoeveel veiligheid is privacy je eigenlijk waard?’ Zelf weet hij het wel, hij is bereid een deel van zijn privacy in te leveren.

 © Huib Modderkolk, Marten Minkema, Hay Kranen, Thomas Hogeling & Wendy van der Wauw

Lees meer
10 jan 2017
Jouw data zijn het nieuwe goud!

Ben jij je er wel bewust van welke gegevens van jouw websitebezoekers je gratis weggeeft? We vinden die cookiemeldingen misschien wel irritant, maar als ze goed zouden zijn, zijn ze wel nuttig. Ongemerkt wordt er namelijk erg veel van onze gegevens gratis en voor niks weggegeven voor website-eigenaren. Komt met name door de plugins die we gebruiken voor onze eigen marketing of om het websitebezoek makkelijker of aangenamer te maken. © Charlotte's Law

Lees meer