Nieuws

21 feb 2018
De congresvideo staat online!

Op 8 februari vond, in Ieper, het 3e Statutaire congres van ABVV-Metaal plaats.
Onze cameraploeg was erbij!

Bekijk de video!

Lees meer
12 okt 2017
Update Moreel Verslag staat online

ABVV-Metaal keek terug op 4 jaar hard timmeren aan de sociale weg.
Je kan dit zeer lijvig dossier lezen en downloaden via onze publicatiepagina.

Lees meer
17 feb 2017
Circulaire economie: een 'tour d’horizon'.

Onze neem-maak-dump-economie zit op een dood spoor. De reserves zijn eindig en de impact van de ontginning en onze afvalstromen is enorm. We hebben daarom dringend nood aan een andere omgang met grondstoffen. De circulaire economie biedt minstens een deel van het antwoord. 

Lees meer
17 feb 2017
15 mythes over de circulaire economie

Het is tijd om zin en onzin te scheiden. Het begrip circulaire economie wint de laatste tijd sterk aan belangstelling. Terecht, want in ons huidige, lineaire economische systeem vernietigen we onnodig -en veelal onbewust- veel waarde. Economische waarde, maar ook ecologische en sociale waarde. Denk aan de toenemende plasticsoep in de oceanen of de manier waarop we het ambacht van reparatie hebben uitgehold.

Lees meer
17 feb 2017
De circulaire economie: wat is het en hoe geraken we daar?

Omdat ons huidig economisch systeem (gebaseerd op fossiele brandstoffen, schaarste en verspilling) niet houdbaar is, worden we verplicht om na te denken over duurzame alternatieven. Een van die alternatieven, waar de laatste tijd veel over wordt gezegd en geschreven, is dat van de circulaire economie. Klinkt goed. Maar wat betekent het precies? Hier leest u het antwoord!

Lees meer
17 feb 2017
Surveillance kapitalisme of hoe je favoriete app je begluurt

Surveillance kapitalisme was één van de onderwerpen op de jaarlijkse conferentie in Brussel over technologische ontwikkelingen, privacy en gegevensbescherming (*CPDP). Wat is surveillance kapitalisme en hoe werkt het? Google, Facebook, Amazon, Whatsapp, Netflix, het doel van deze tech-bedrijven is niet meer een product of dienst aanbieden waarvoor de consumenten kan betalen. 

Lees meer
17 feb 2017
10 stappen naar nieuwe industrialisering

We willen tonen dat er wel degelijk een toekomst is weggelegd voor onze industrie, als we maar de juiste maatregelen en veranderingen doorvoeren. Meer weten over de ‘Nieuwe industrialisering van en voor de metaalsector’? Volg onze 10 stappen.

Lees meer
16 feb 2017
Waarom iedereen wint bij Industrie 4.0

Slimme fabrieken voor slimme medewerkers... Technologiebedrijven wereldwijd beleven momenteel een vierde industriële revolutie: de combinatie van digitalisering en automatisering leidt tot het ontstaan van zogeheten smart factories. “Deze digitale transformatie is absoluut een positief verhaal”, vertelt Paul Peeters, lead expert innovation bij Agoria. “Want in deze slimme fabrieken staan klant, medewerker én milieu centraal.”

Lees meer
16 feb 2017
Liever mensen dan meer robots!

Ondernemers zitten te springen om productiemedewerkers. En dat is opmerkelijk nu steeds meer werk wordt geautomatiseerd.
Medewerkers in de logistiek en in de productie hoeven niet te vrezen dat op korte termijn robots hun banen overnemen. Werkgevers hebben nog volop mensenhanden nodig. Tractorbestuurders, medewerkers van wasstraten, onderhoudsmonteurs, koeriers en betonafwerkers kunnen flink aan de bak. 

Lees meer