Nieuws

21 feb 2018
De congresvideo staat online!

Op 8 februari vond, in Ieper, het 3e Statutaire congres van ABVV-Metaal plaats.
Onze cameraploeg was erbij!

Bekijk de video!

Lees meer
12 okt 2017
Update Moreel Verslag staat online

ABVV-Metaal keek terug op 4 jaar hard timmeren aan de sociale weg.
Je kan dit zeer lijvig dossier lezen en downloaden via onze publicatiepagina.

Lees meer
5 apr 2017
(FRANS) Werknemers hebben rechten te verdedigen!

Les outils numériques peuvent aussi être utilisés pour renforcer la surveillance du salarié et s’approprier ses données personnelles. Ces questions pourraient même devenir les principales sources de contentieux à l’avenir dans les entreprises, selon l’avocate France Charruyer qui conseille aux syndicats de négocier pied à pied les chartes informatiques et des clauses dans les contrats de travail, pour éviter que les outils ne servent de laisse électronique. 

Lees meer
5 apr 2017
Het democratische antwoord op Uber, Airbnb en andere reuzen van Silicon Valley

Facebook, Google, Uber, Airbnb,… het kapitalisme van de grote digitale platformen verandert de wereld. Maar er rijzen ook veel vragen. Is Facebook vergelijkbaar met de Stasi? Wat met de sociale verworvenheden van werknemers? Er komt een tegenbeweging op gang van ‘polderen’ en ‘platformcoöperaties’.

Lees meer
5 apr 2017
De privacy is dood, leve de privacy!

Uw baas die uw e-mails meeleest, uw metro die registreert hoe laat en waar u opstapt, uw vakbondsafgevaardigde die geschaduwd wordt door privédetectives… hoe staat het met de bescherming van uw privéleven? Op de studiedag ‘Zolang er nog wat van uw privacy overblijft’ gingen academici, advocaten, juristen en vakbondsafgevaardigden in debat over de bescherming van het privéleven en persoonsgegevens.

Lees meer
4 apr 2017
Angst voor robotisering is onterecht

Techno-pessimisten hebben een zwaar stempel gedrukt op het debat over robotisering. Maar het grootste probleem is niet zozeer dat er straks te weinig werk is, of dat de ongelijkheid te groot wordt. Er zijn simpelweg bijna geen robots in ons land, en juist die onbekendheid maakt mensen angstig.

Een periode van grote technologische verandering roept altijd vragen en onzekerheid op. Dit was al zo toen de stoommachine en elektriciteit hun weg vonden in de samenleving. En dat is nu het geval met de robots. Bij de opkomst van de stoommachine en elektriciteit ging het om de eerste respectievelijk tweede technologische revolutie.

Lees meer
4 apr 2017
(ENGELS) Automatisering heeft slechts 1 beroep vernietigd sedert 1950

Automation often replaces human labor, but very rarely in the last sixty years has it eliminated an entire occupation. Only one of the 270 detailed occupations listed in the 1950 US Census has since been eliminated by automation, according to a working paper by Harvard economist James Bessen. The one exception: elevator operator.

While the government has removed other occupations from the Census due to factors like lack of demand (boardinghouse keepers) and technological obsolescence (telegraph operators), only elevator operators owe their occupation’s demise mostly to automation, Bessen found.

Lees meer
4 apr 2017
Digitalisering en de toekomst van werk en betekenis voor vakbonden?

Wat betekent het voor het productieproces als we niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken? We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. Het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen loopt op zijn eind. We willen niet bezitten, we willen toegang hebben en gebruiken. 

Lees meer
3 apr 2017
Iedereen wil meer innovatie maar wat is dat eigenlijk?

Innovatie moet, innovatie is goed. Dat horen en lezen we dagelijks, en de regering zet een batterij regelingen en instrumenten in om innovatie te bevorderen. Maar wat is innovatie eigenlijk en hoe is het te bevorderen? En wordt het belang van innovatie niet overdreven?

Journalist Hella Hueck (RTL en WNL) en econoom Robert Went (WRR) praten je bij in 10 vragen en antwoorden.

Lees meer
17 feb 2017
Circulaire economie: een 'tour d’horizon'.

Onze neem-maak-dump-economie zit op een dood spoor. De reserves zijn eindig en de impact van de ontginning en onze afvalstromen is enorm. We hebben daarom dringend nood aan een andere omgang met grondstoffen. De circulaire economie biedt minstens een deel van het antwoord. 

Lees meer
17 feb 2017
15 mythes over de circulaire economie

Het is tijd om zin en onzin te scheiden. Het begrip circulaire economie wint de laatste tijd sterk aan belangstelling. Terecht, want in ons huidige, lineaire economische systeem vernietigen we onnodig -en veelal onbewust- veel waarde. Economische waarde, maar ook ecologische en sociale waarde. Denk aan de toenemende plasticsoep in de oceanen of de manier waarop we het ambacht van reparatie hebben uitgehold.

Lees meer
17 feb 2017
De circulaire economie: wat is het en hoe geraken we daar?

Omdat ons huidig economisch systeem (gebaseerd op fossiele brandstoffen, schaarste en verspilling) niet houdbaar is, worden we verplicht om na te denken over duurzame alternatieven. Een van die alternatieven, waar de laatste tijd veel over wordt gezegd en geschreven, is dat van de circulaire economie. Klinkt goed. Maar wat betekent het precies? Hier leest u het antwoord!

Lees meer
17 feb 2017
Surveillance kapitalisme of hoe je favoriete app je begluurt

Surveillance kapitalisme was één van de onderwerpen op de jaarlijkse conferentie in Brussel over technologische ontwikkelingen, privacy en gegevensbescherming (*CPDP). Wat is surveillance kapitalisme en hoe werkt het? Google, Facebook, Amazon, Whatsapp, Netflix, het doel van deze tech-bedrijven is niet meer een product of dienst aanbieden waarvoor de consumenten kan betalen. 

Lees meer
17 feb 2017
10 stappen naar nieuwe industrialisering

We willen tonen dat er wel degelijk een toekomst is weggelegd voor onze industrie, als we maar de juiste maatregelen en veranderingen doorvoeren. Meer weten over de ‘Nieuwe industrialisering van en voor de metaalsector’? Volg onze 10 stappen.

Lees meer
16 feb 2017
Waarom iedereen wint bij Industrie 4.0

Slimme fabrieken voor slimme medewerkers... Technologiebedrijven wereldwijd beleven momenteel een vierde industriële revolutie: de combinatie van digitalisering en automatisering leidt tot het ontstaan van zogeheten smart factories. “Deze digitale transformatie is absoluut een positief verhaal”, vertelt Paul Peeters, lead expert innovation bij Agoria. “Want in deze slimme fabrieken staan klant, medewerker én milieu centraal.”

Lees meer
16 feb 2017
Liever mensen dan meer robots!

Ondernemers zitten te springen om productiemedewerkers. En dat is opmerkelijk nu steeds meer werk wordt geautomatiseerd.
Medewerkers in de logistiek en in de productie hoeven niet te vrezen dat op korte termijn robots hun banen overnemen. Werkgevers hebben nog volop mensenhanden nodig. Tractorbestuurders, medewerkers van wasstraten, onderhoudsmonteurs, koeriers en betonafwerkers kunnen flink aan de bak. 

Lees meer