D1: Industrie 4.0

Na de eerste (machines), tweede (elektriciteit, massaproductie) en derde industriële revolutie (elektronica, robots), maakt nu de vierde haar opwachting (het ‘internet der dingen’). Die vierde industriële revolutie wordt gekenmerkt door een verhoogde integratie van informatietechnologie (big data, internet) en operationele technologie (robotica, automatisering van taken, 3D-printen) … De integratie van ‘slimme’ machines die met het internet verbonden zijn.  Zoals vorige (industriële)  revoluties, gaat ook deze omwenteling gepaard met veel speculaties, doemdenken of euforie. Wat zijn de gevaren, de uitdagingen en mogelijkheden?


Ga terug

Gerelateerde artikels

21 feb 2018
De congresvideo staat online!

Op 8 februari vond, in Ieper, het 3e Statutaire congres van ABVV-Metaal plaats.
Onze cameraploeg was erbij!

Bekijk de video!

Lees meer
12 okt 2017
Update Moreel Verslag staat online

ABVV-Metaal keek terug op 4 jaar hard timmeren aan de sociale weg.
Je kan dit zeer lijvig dossier lezen en downloaden via onze publicatiepagina.

Lees meer
4 apr 2017
(ENGELS) Automatisering heeft slechts 1 beroep vernietigd sedert 1950

Automation often replaces human labor, but very rarely in the last sixty years has it eliminated an entire occupation. Only one of the 270 detailed occupations listed in the 1950 US Census has since been eliminated by automation, according to a working paper by Harvard economist James Bessen. The one exception: elevator operator.

While the government has removed other occupations from the Census due to factors like lack of demand (boardinghouse keepers) and technological obsolescence (telegraph operators), only elevator operators owe their occupation’s demise mostly to automation, Bessen found.

Lees meer
4 apr 2017
Angst voor robotisering is onterecht

Techno-pessimisten hebben een zwaar stempel gedrukt op het debat over robotisering. Maar het grootste probleem is niet zozeer dat er straks te weinig werk is, of dat de ongelijkheid te groot wordt. Er zijn simpelweg bijna geen robots in ons land, en juist die onbekendheid maakt mensen angstig.

Een periode van grote technologische verandering roept altijd vragen en onzekerheid op. Dit was al zo toen de stoommachine en elektriciteit hun weg vonden in de samenleving. En dat is nu het geval met de robots. Bij de opkomst van de stoommachine en elektriciteit ging het om de eerste respectievelijk tweede technologische revolutie.

Lees meer
4 apr 2017
Digitalisering en de toekomst van werk en betekenis voor vakbonden?

Wat betekent het voor het productieproces als we niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken? We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. Het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen loopt op zijn eind. We willen niet bezitten, we willen toegang hebben en gebruiken. 

Lees meer
3 apr 2017
Iedereen wil meer innovatie maar wat is dat eigenlijk?

Innovatie moet, innovatie is goed. Dat horen en lezen we dagelijks, en de regering zet een batterij regelingen en instrumenten in om innovatie te bevorderen. Maar wat is innovatie eigenlijk en hoe is het te bevorderen? En wordt het belang van innovatie niet overdreven?

Journalist Hella Hueck (RTL en WNL) en econoom Robert Went (WRR) praten je bij in 10 vragen en antwoorden.

Lees meer
16 feb 2017
Waarom iedereen wint bij Industrie 4.0

Slimme fabrieken voor slimme medewerkers... Technologiebedrijven wereldwijd beleven momenteel een vierde industriële revolutie: de combinatie van digitalisering en automatisering leidt tot het ontstaan van zogeheten smart factories. “Deze digitale transformatie is absoluut een positief verhaal”, vertelt Paul Peeters, lead expert innovation bij Agoria. “Want in deze slimme fabrieken staan klant, medewerker én milieu centraal.”

Lees meer
16 feb 2017
Liever mensen dan meer robots!

Ondernemers zitten te springen om productiemedewerkers. En dat is opmerkelijk nu steeds meer werk wordt geautomatiseerd.
Medewerkers in de logistiek en in de productie hoeven niet te vrezen dat op korte termijn robots hun banen overnemen. Werkgevers hebben nog volop mensenhanden nodig. Tractorbestuurders, medewerkers van wasstraten, onderhoudsmonteurs, koeriers en betonafwerkers kunnen flink aan de bak. 

Lees meer
6 feb 2017
INDUSTRIE 4.0 zal sociaal zijn of niet zijn

Na de eerste industriële revolutie (machines), de tweede (elektriciteit, massaproductie) en de derde (elektronica, robots) komt nu de vierde industriële revolutie er aan (het ‘internet
der dingen’ en big data). Zoals bij vorige (industriële) revoluties gaat het gepaard met veel speculaties, doemdenken of euforie al naargelang de bril die men opzet. Lees het opiniestuk van Herwig Jorissen, voorzitter ABVV-Metaal.

Lees meer
6 feb 2017
Dit is hoe de vierde industriële revolutie eruit ziet!

12 april 2025, het is 8 uur 's ochtends. Je wekker haalt je uit een droomloze slaap en je klimt uit bed terwijl je huis tot leven komt. Het badkamerlicht gaat automatisch aan en de douche begint te stromen op je favoriete temperatuur. Nadat je bent afgedroogd trek je een t-shirt aan dat voor jou op maat is gemaakt. Je kijkt naar je telefoon en ziet dat de batterij bijna leeg is. Een push-bericht vertelt jou dat je je geen zorgen hoeft te maken en er een vervangende batterij onderweg is ...

Lees meer
31 jan 2017
De digitale economie: een belangrijke uitdaging voor de arbeidsmarkt!

De digitalisering van de economie is niet meer weg te denken uit de politieke en sociale debatten. Het betreft een nieuwe, industriële revolutie die een belangrijke uitdaging vormt en die de arbeidswereld, de productieprocessen, de economische en sociale betrekkingen in alle landen en in alle sectoren radicaal zal veranderen. Wat houdt deze digitalisering precies in? Welke impact zal deze revolutie op de arbeidswereld hebben?

 

Lees meer
20 jan 2017
De nieuwe sociale risico's van Industrie 4.0 (Engels)

The newest technologies seem to be promising us a truly radiant future: robots whose skills become more refined with every passing day; increasingly numerous and wide-ranging digital data aggregated at an ever faster pace to form something resembling an embryonic global artificial brain; algorithms capable of profiling individuals and identifying their cultural and social preferences; and even cars not requiring drivers and 3D printers that will soon enable you to print your own car or your new home!

 

Lees meer