4 apr 2017

Techno-pessimisten hebben een zwaar stempel gedrukt op het debat over robotisering. Maar het grootste probleem is niet zozeer dat er straks te weinig werk is, of dat de ongelijkheid te groot wordt. Er zijn simpelweg bijna geen robots in ons land, en juist die onbekendheid maakt mensen angstig.

Een periode van grote technologische verandering roept altijd vragen en onzekerheid op. Dit was al zo toen de stoommachine en elektriciteit hun weg vonden in de samenleving. En dat is nu het geval met de robots. Bij de opkomst van de stoommachine en elektriciteit ging het om de eerste respectievelijk tweede technologische revolutie.

Tegenwoordig spreken we liever over de derde respectievelijk vierde revolutie. Deze fase loopt eigenlijk grofweg vanaf de jaren tachtig en negentig (opkomst van de computer en ICT) tot en met vandaag (opkomst digitalisering en robotisering). Er zijn overigens ook wetenschappers die het liever hebben over het werken in een tweede machinetijdperk. In de eerste periode werd onze spierkracht door machines overgenomen, nu is het de beurt aan substitutie van onze denkvermogens.

Lees verderAngst voor robotisering is onterecht


Ga terug